Dostupni linkovi

Prvi transseksualac na visokoj funkciji u parlamentu



Prvi tranšeksualac u Evropi u poslaničkoj klupi, Poljakinja Ana Grodska, ima sve šanse da postane i prvi transseksualac na funkciji potpredsednika parlamenta u svetu, pošto ju je na to mesto u Sejmu danas zvanično imenovala opoziciona antiklerikalna stranka Pokret Palikota.

Potpredsednička funkcija u donjem domu poljskog parlamenta ostala je upražnjena pošto je lider stranke Januš Palikot naložio stranačkoj koleginici Vandi Novickoj da podnese ostavku, jer nije odbila posebnu premiju u vrednosti od 10.000 evra koju je sebi i kolegama u rukovodstvu Sejma podelila predsednica donjeg doma Eva Kopač.

Sama pomisao da na visoku funkciju u Sejmu može da dođe Poljak koji je promenio pol i postao žena šokirala je poljske opozicione konzervativce, koju su podneli predlog da se broj potpredsednika Sejma smanji, te tako Pokret Palikota ne bi imao svog predstavnika.

Poslanik konzervativaca, stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, Kristina Pavlovič nebiranim rečima u susretu sa čitaocima jednog desničarskog dnevnika ocenila je da Grodska nije žena jer ima lice boksera.

I u vladajućoj Građanskoj platformi premijera Donalda Tuska koja, ipak, nema nameru da blokira imenovanje, Grodske čuli su se glasovi da je reč o provokaciji Januša Palikota i osveti za to što je Sejm odbio predlog zakona o istopolnim brakovima.

Sejm će o novom potpredsedniku Sejm odlučivati naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG