Dostupni linkovi

Lider sirijske opozicije prihvata dijalog s vlašću, ali uz uslove



Lider sirijske opozicione koalicije Ahmed Moaz al-Hatib izrazio je danas spremnost na dijalog sa predstavnicima vlasti, ali pod izvesnim uslovima.

Hatib je dodao da je tu odluku doneo jer se "revolucija nastavlja... dok sirijski građani žive u neviđenoj krizi" od izbijanja pobune u martu 2011. godine koja se pretvorila u oružani sukob u kojem je, prema UN, poginulo više od 60.000 ljudi.

Lider sirijske opozicije postavio je, međutim, dva uslova: oslobađanje "160.000 ljudi" pritvorenih tokom pobune protiv režima, i produženje važenja pasoša Sirijcima u inostranstvu od kojih su mnogi ilegalno pobegli iz zemlje da bi izbegli hapšenje.

Lider opozicije je ocenio da se "ne može verovati režimu koji ubija decu, napada pekare, bombarduje univerzitete, uništava infrastrukturu u Siriji i masakrira nevine".

Sirijski predsednik Bašar al-Asad predložio je početkom januara plan za izlazak iz krize koji predviđa nacionalni dijalog u Damasku, koji je opozicija do sada kategorično odbacivala, zahtevajući njegovu bezuslovnu ostavku.
XS
SM
MD
LG