Dostupni linkovi

Vujanović imenovao svog izaslanika za REKOM


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović imenovao je dekana Fakulteta političkih nauka u Podgorici Sonju Tomašević Šundić za ličnu izaslanicu za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, potvrđeno je za RSE iz REKOM-a.

Ona je treća predstavnica imenovana od strane predsednika država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, kojima se REKOM obratio pismom 20. decembra prošle godine. Tada su pozvani da delegiraju lične predstavnike u regionalnu ekspretsku grupu, čime će se sprovesti prenos procesa koje je pokrenuo REKOM sa civilnog na politički nivo. Pre Vujanovića, isto su učinili i hrvatski predsednik Ivo Josipović, te njegov makedonski kolega Đorđe Ivanov. Predstavnica Hrvatske biće profesorka Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević, dok će Makedoniju predstavljati zamenik generalnog sekretara za pravne i administrativne poslove u kabinetu Đorđa Ivanova, Luben Arnaudoski.

Kako nam je potvrdila koordinatorka projekta REKOM Nataša Kandić, ova organizacija uskoro će se obratiti još jednim pismom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i pozvati ga da postupi poput kolega iz tri države regiona. Slično će se postupiti i u odnosu na politički vrh Slovenije, pošto se stabilizuju tamošnje političke prilike. Očekuje se da svoje predstavnike uskoro imenuje i Predsedništvo BiH, te predsednica Kosova.
XS
SM
MD
LG