Dostupni linkovi

Građani EU zabrinuti zbog zagađenja zraka


Većina europskih građana, njih 56 posto, smatra da se kvaliteta zraka u Europi pogoršala u posljednjih deset godina, a njih šezdeset posto smatra da nisu dovoljno informirani o kvaliteti zraka u svojoj zemlji, proizlazi iz novog istraživanja Eurobarometra.

Istraživanje je provedeno na uzroku od 25.525 europskih građana, između 24. i 26. rujna prošle godine u 27 zemalja članica EU-a.

Iz istraživanja pod nazivom Stajališta Europljana prema kvaliteti zraka proizlazi da 56 posto Europljana vjeruje da se kvaliteta zraka u Europi pogoršala u posljednjih 10 godina. U Italiji, čak 81 posto ispitanika tog je mišljenja, a na Cipru, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj njih između 70 i 75 posto. Šesnaest posto ih vjeruje da se kvaliteta zraka poboljšala, pri čemu su najpozitivniji Česi.

Šezdeset posto ispitanika ne smatra se dovoljno informiranima o kvaliteti zraka u svojoj zemlji. Najinformiranijima se smatraju Finci, a iznad europskog prosjeka su i Mađari, Slovenci, Danci, Česi i Austrijanci.

Građani kao najveći problem vide emisije iz vozila, te emisije iz industrijske proizvodnje, a posljedično upravo električna vozila smatraju najboljim načinom poboljšanja kvalitete zraka.
XS
SM
MD
LG