Dostupni linkovi

Pad cena nafte



Cene sirove nafte pale su u petak na azijskom tržištu ispod 96 dolara za barel, nakon najnovijeg izveštaja o rastu zaliha tog energenta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na njujorškoj robnoj berzi pala za 15 centi, na 95,80 dolara za barel.

U Londonu je vrednost evropske marke "brent", koja se koristi za određivanje cena različitih tipova inostrane nafte, smanjena za 24 centa, na 113,04 dolara za barel.

Optimizam u pogledu oporavka američke i kineske ekonomije nedavno je podstakao rast cena. Američko tržište nekretnina i rada beleži poboljšanje, kao i prerađivačka proizvodnja u Kini.

Međutim, Majkl Hjuson (Michael Huson) iz komapnije CMC Markets smatra da bi "cene mogle nastaviti da padaju" zbog rasta zaliha nafte.

Američke zalihe nafte su prošle nedelje porasle za 2,8 miliona barela, premašivši očekivanja analitičara. Time su ukupne zalihe nafte povećane na 363,1 miliona barela, što je porast od 8,5 posto u odnosu na isti period 2012. godine.
XS
SM
MD
LG