Dostupni linkovi

Ćeran odbacio navode o zlouoptrebama u RB Kolubara



Bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara" Nebojša Ćeran izjavio je danas da se u skaldu sa odlukom Vlade Srbije iz 2007. godine vrši eksproprijacija celog naselja Vreoci, a ne samo zona eksploatacije uglja.

U izjavi dostavljenoj medijima Ćeran, koji je i član Glavnog odobora Demokratske stranke naveo je da je takav program donet zato što su stanovnici Vreoca u ranijim pokušajima, protestima i blokadama zahtevali da preseljenje važi za sve.

Prema rečima Ćerana, programom koji je uvojila Vlada Srbije sa premijerom Vojislavom Koštunicom, predviđeno je da se na početku svim domaćinstvima isplati avans u iznosu od 35 odsto a zatim, u godini eksproprijacije, konačan iznos.

"Zahvaljujući činjenici da je na efikasan način eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, 'Kolubara' će već ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa tri miliona tona uglja i na taj način spreči uvoz struje i napravi uštedu od 80 do 100 miliona evra", istakao je on.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je juče da se u RB "Kolubara" vodi istraga zbog sumnji da je preduzeće zloupotrebama oštećeno za više miliona evra i navela primer isplate avansa od 1,2 miliona evra Radosavu Savatijeviću za eksproprijaciju kuće u Vreocima koja se nalazi van prioritetnih zona.
XS
SM
MD
LG