Dostupni linkovi

Kina pozvala sve strane na suzdranost povodom Sjeverne Koreje


Kina je u četvrtak pozvala "sve strane" na suzdržanost nakon što je Pjongjang najavio da će pristupiti nuklearnoj probi kako bi izazvao Sjedinjene Američke Države.

"Trebalo bi da se sve strane suzdrže od akcija koje bi mogle povećati napetosti u regionu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

"Nadamo se da će sve strane sačuvati mir, biti umjerene u izjavama i akcijama, voditi računa o dugoročnim interesima i raditi na obnavljanju šestostranih pregovora", dodao je on.

Sjeverna Koreja je najavila da namjerava pristupiti novoj nuklearnoj probi "na visokom nivou", u znak odgovora na proširene sankcije UN-a nakon lansiranja posljednje sjevernokorejske rakete 12. decembra, za koju Vashingtion smatra da je balistička raketa.

Nova nuklearna proba bi bila treća, poslije onih iz 2006. i 2009. godine zbog kojih je Sjeverna Koreja već dobila niz sankcija.

Rezolucija 2087 Savjeta bezbjednosti UN-a , usvojena jednoglasno, što znači da je glasala i Kina, "osudila je probe" koje vrši Pjongjang.

Šestostrani pregovori, koji nisu uspjeli pronaći rješenje za nuklearni program Sjeverne Koreje okupljaju SAD, Rusiju, Japan, Sjevernu i Južnu Koreju i Kinu.
XS
SM
MD
LG