Dostupni linkovi

Građanska lista izašla iz slovenačke vlade


Građanska lista (DL), čiji je lider predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant, napustila je u sredu uveče slovenačku vladajuću koaliciju, nakon što premijer Janez Janša nije odgovorio na njen zahtev i podneo ostavku.

Desetodnevni rok koji je Virant dao Janši da se povuče sa mesta premijera i da on lično ili njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS) predlože novog kandidata za predsednika vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji, istekao je u ponoć.

Kako je javila agencija Rojters, očekuje se da će Janša ostati na čelu manjinske vlade dok slovenački parlament ne imenuje novog premijera ili sazove vanredne izbore.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala posle objavljivanja izveštaja Antkorupcijske komisije koja je pre dve nedelje optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zoran Jankovća, za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine, podseća Tanjug.
XS
SM
MD
LG