Dostupni linkovi

U centar Vašingtona stižu građani za Obaminu inauguraciju



Hiljade ljudi počelo je od ranog jutra da pristiže u centar Vašingtona, nekoliko sati pre
početka ceremonije inauguracije Baraka Obame na početku drugog mandata predsednika SAD.

Prvom Obaminom inauguracionom govoru pre četiri godine prisustvovalo je 1,8 miliona ljudi, a oko 800.000 ljudi, koliko se sada očekuje, ipak bi bila najveća publika na drugom predsedničkom inauguracionom govoru.

Središte američkog glavnog grada oko brda Kapitol, na kojem se nalazi Kongres SAD, opkoljeno je betonskim blokovima, bezbednosnim ogradama, vojnim blindiranim vozilima na raskrsnicama i samo građani sa ulaznicama moći će da pristupe u taj deo grada.

Obama je na inauguracionom govoru počeo da radi početkom decembra otkada je napravio niz nacrta, rekli su njegovi saradnici. Pročitao je nekoliko inauguaracionih obraćanja za drugi mandat ranijih predsednika, a prošle nedelje je pozvao u Belu kući grupu istoričara da s njima razgovara o mogućnostima, ali i zamkama drugog inauguracionog govora.

U pripremi govora, Obama je obratio pažnju na istoriju, posebno na dvojicu američki lidera kojima se divi - bivšem predsedniku Abrahamu Linkolnu i lideru pokreta za prava crnaca Martinu Luteru Kingu.

Obama, 44. predsednik SAD, odlučio je da javnu zakletvu položi s rukom na biblijama koje su pripadale toj dvojici lidera.
XS
SM
MD
LG