Dostupni linkovi

Ubijeno više otmičara i talaca u Alžiru



Šest stranih taoca i osam otmičara su poginuli kada su alžirske snage otvorile vatru na vozilo koje su koristili opkoljeni otmičari na gasnom postrojenju na jugu Alžira, javlja Reuters pozivajući se na lokalne izvore.

Mauritanijska agencija ANI, koja je bila u stalnom kontaktu sa otmičarima koji su zauzeli postrojenje tražeći obustavu francuske vojne akcije u Maliju, javila je da su poginula dva Amerikanca, tri Belgijanca i jedan Britanac.

Alžirski bezbednosni izvor je rekao da je 25 taoca uspelo pobeći otmičarima. Lokalni izvor kojeg citira agencija ANI je rekao da je 180 Alžiraca takođe.pobeglo.

Militanti tvrde da je ubijeno 34 stranih talaca i 15 kidnapera, kada je vojska otvorila vatru iz vazduha na njihovo vozilo.

Islamisti su saopštili i da ima još sedmoro preživelih stranaca, a Rojters je preneo da su četiri osobe oslobođene u akciji. Još nema zvaničnih potvrda.

Islamisti su juče napali gasno polje "Britiš petroleuma" u In Amenasu na jugu Alžira i zarobili 41 stranca, u jednoj od najvećih međunarodnih talačkih kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog ove situacije su vlade širom sveta sazvale krizne sastanke.

Grupa koja sebe naziva "Potpisnici za krv" preuzela je odgovornost za napad na mauritanijskom sajtu "Alahbar", uz obrazloženje da je to odmazda za "krstaški rat koji francuske snage vode u Maliju" i za saradnju Alžira.

Alžirski ministar unutrašnjih poslova Dahu Uld Kablia rekao je neće pregovarati s "teroristima" koje su opkolile vojska i snage bezbednosti.

On je precizirao da su napadači "oko 20 muškaraca iz regiona", demantujući izveštaje da su došli iz Malija ili Libije. Njihovu grupu predvodi veteran islamistički borac Mohtar Belmohtar.
XS
SM
MD
LG