Dostupni linkovi

Zagreb: podrška uvođenju zdravstvenog vaspitanja



U Zagrebu se u srijedu uveče okupilo oko 300 građana na skupu podrške uvođenju zdravstvenog vaspitanja koje uključuje učenje o seksualnosti u hrvatske osnovne i srednje škole, čemu se oštro suprotstavlja Katolička crkva.

Istovremeno je na istom mjestu, Cvjetnom trgu, održan i kontraskup na kojem se okupilo oko 30 uglavnom mlađih osoba.

Na skupu podrške Vladi Hrvatske u kreiranju školskog programa na osnovu savremenih zdravstvenih saznanja pročitan je proglas organizatora u kom se ističe da miješanjem u obrazovni sistem Katolička crkva napada ustavni poredak.

"Smatramo da u sekularnoj državi, kakva je prema Ustavu i Hrvatska, javno školstvo mora biti takođe sekularno i da o njemu treba da odlučuje Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta, poštujući savremena stručna i naučna dostignuća, kao i ustavne vrijednosti i ljudska prava koje su po svojoj definiciji sekularne", naveli su u proglasu organizatori iz Koordinacije za sekularnu Hrvatsku.

Okupljeni na skupu podrške Vladi, pod nazivom "Skup razuma", nosili su transparente na kojima je pisalo "Zdravlje djece važnije je od dogme", "Zdravim razumom do zdravlja", prenose mediji.

Sličan skup sinoć je održan i u Splitu gdje se okupilo oko 150 građana koji podržavaju uvođenje zdravstvenog vaspitanja.
XS
SM
MD
LG