Dostupni linkovi

Libija, Alžir i Tunis odlučili zajednički nadgledati granice


Libija, Alžir i Tunis donijeli su u subotu odluku o uspostavljanju zajedničkih kontrolnih mjesta i koordiniranju patrola na granicama kako bi obezbijedili sigurnost i borili se protiv trgovine oružjem i organiziranog kriminala.

Odluku su donijeli libijski premijer Ali Zeidan, alžirski premijer Abdelmalek Selal i tuniski premijer Hamadi Džebali u Gadamešu, u Libiji.

Tri lidera su se obavezala da će "uspostaviti zajednička kontrolna mjesta na granicama i intenzivirati koordinaciju i saradnju u domenu sigurnosti putem patrola u istovremenoj akciji", navodi se u zajedničkom saopćenju. Periodično će se sastajati u vezi s ovim pitanjem.

Sastanak je održan u jeku krize u Maliju, s kojim Alžir dijeli granicu, gdje je vojska odbila ofanzivu naoružanih islamističkih grupa uz pomoć francuskih vojnika.

Tri premijera su istakla "nužnost pronalaženja političkog rješenja ove krize putem poticanja dijaloga između raznih dijelova malijskog društva, na način da se očuva suverenitet i jedinstvo njegovog teritorija".
XS
SM
MD
LG