Dostupni linkovi

Svjedok na suđenju Mladiću: Obučeni strijelci gađali Sarajevo


Svjedok Patrick van der Weijden u sudnici, 10. siječnja 2013.
Svjedok Patrick van der Weijden u sudnici, 10. siječnja 2013.
Nakon zimske pauze nastavljeno je suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Tijekom prvog dana procesa u Novoj godini optuženi Mladić je ponovno ušao u verbalni okršaj s predsjedavajućim sucem, prethodno zatraživši da napusti sudnicu jer se ne osjeća dobro.

No nakon kraće prepirke Mladić je ipak odlučio ostati tijekom iskaza svjedoka tužiteljstva Patricka van der Weijdena, stručnjaka za snajpere, koji je istraživao ubojstva sarajevskih civila.

Snajperska aleja u Sarajevu poznata je cijelom svijetu, izjavio je tijekom iskaza svjedok Van der Weijden, koji je kao nizozemski vojni časnik, posjetio i analizirao 17 lokacija ubojstava Sarajlija snajperskim hicima. On je opisao detalje istraga incidenata otvaranja snajperske vatre, poput gađanja putnika u tramvaju, roditelja i djece na ulici, kao i mirovnih promatrača.

„Pa htio sam utvrditi od kud su strijelci pucali u datim incidentima, koja su oružja koristili, o kojoj se udaljenosti radili i je li su bili u stanju utvrditi – da li se radilo o borcu ili civilu u datoj situaciji“, opisao je cilj analize svjedok koji je već dao iskaz na nekoliko haških suđenja, među ostalim i Mladićevom političkom šefu u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću.

Snimak prikazan u sudnici, 10. siječnja 2013.
Snimak prikazan u sudnici, 10. siječnja 2013.
Kako bi potkrijepilo tvrdnje svjedoka tužiteljstvo se koristilo u glavnom ispitivanju i vojnim dokumentima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, u kojima se govori o preciznim puškama velikog dometa, kao i specijalnim snajperskim jedinicama.

Naime prema nalazima istrage Van der Weijdena, smrtonosni hici koje je istražio – došli su iz pravca područja pod kontrolom VRS-a. Pri tom se nije radilo o slučajnim pogocima običnim oružjem, već namjernom gađanju od strane obučenih strijelaca.

„Mislim da za udaljenost veću od 300 metara morate imati jako iskusnog strijelca sa standardnom puškom, kako bi mogao otvoriti vatru. Znači za udaljenosti preko 300 metara morali biste imati posebnu opremu“, naveo je Van der Weijden.

Prilikom svjedočenja nizozemskog snajperskog instruktora, optuženi Mladić se poželio vratiti u pritvorsku jedinicu, tvrdeći predsjedavajućem sucu Alphonsu Orieu - da se ne osjeća dobro.

„Oslabio sam u zadnjih 10-15 dana. Nemam apetit i trebam ići u bolnicu. Ja ovo ne mogu izdržati. A bolje je da idem da tamo legnem u krevet, da umrem, nego ovdje – da slušam budalaštine NATO propagande....Vi niste sud“, govorio je Mladić, uputivši i poneki komentar na svjedočenje svjedoka i Haški sud.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00
Direktan link


Ipak nakon kraće rasprave sa sucem i svojim braniteljima Mladić je ostao u sudnici.

Nakon dovršetka unakrsnog ispitivanja Van der Weijdena od strane Mladićeve obrane, suđenje će se nastaviti u petak iskazom 59. po redu svjedoka optužbe, štoje otprilike jedna trećina od ukupnog broja predviđenih za iskaz u sudnici.

VIDEO: Dokumentarni film Radio Slobodna Evropa „Povratak u Sarajevo“ (20 godina nakon opsade)

¨Povratak u Sarajevo¨, Irina Lagunina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:46 0:00
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG