Dostupni linkovi

Portugalija planira veliku rasprodaju državne imovine


Portugal se sprema za masovnu privatizaciju državnih preduzeća u narednim mjesecima, uključujući moguću prodaju državnog javnog servisa RTP, kako bi ispunio uslove međunarodnih kreditora koji su ovoj zemlji pozajmili novac prije 20 mjeseci.

Vlada premijera Pedra Pasosa Koelja pokušava da od Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog fonda dobije smanjenje kamata za vraćanje zajma u 2013. godini, a prodaja državnih preduzeća je jedan od načina za dobijanje podrške.

Očekuje se da će operator aerodroma ANA biti prodat ove sedmice. Francuska građevinska grupa "Vinsi" navodno je ponudila tri milijarde eura za ovo preduzeće, a ostale zainteresovane strane su operator ciriškog aerodroma "Flughafen" i njemački "Fraport".

Opoziciona Socijalistička partija optužuje Pasos Koeljovu vladu desnog centra za organizovanje tajnih, poluprivatnih prodaja.

Međunarodna kreditorska trojka zatražila je da Portugal proda državnu imovinu u vrijednosti od pet milijardi eura da bi nastavio da dobija tranše kredita od 78 milijardi eura, koji mu je odobren u maju 2011. godine.

Portugalska vlada vjerovatno će ispuniti ovaj uslov prodajom preduzeća iz oblasti elektro-privrede i aerodroma.
XS
SM
MD
LG