Dostupni linkovi

Referendum o nezavisnosti Katalonije izvjestan


Predsjednik Katalonije Artur Mas obećao je danas, na početku novog četvorogodišnjeg mandata, da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona 2014. godine.

Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Kristobalom Montorom, zatražio "eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svijetu, na samoopredijeljenje".

"Podsjetimo se da su se u istoriji naroda velike promjene uvijek dešavale u teška vremena i protiv struje. Svi smo mi protagonisti jedinstvenog trenutka u našoj istoriji", rekao je Mas na ceremoniji u Barseloni, objavljeno je na sajtu "Blumberg".

Mas, čija će nova vlada početi da radi 27. decembra, apelovao je na centralnu vladu u Madridu da ne pokušava da "zadrži struju" ili spriječi Katalonce u slobodnom izboru svoje budućnosti.

On je pozvao lidere na obje strane da rade na sprečavanju "kolizije". "Hajde da vjerujemo u Kataloniju. Niko i ništa ne može nam uzeti vjeru", rekao je mas.

U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje /CiU/ osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, iako je dotad imala 62. CiU je zbog toga morala da se udruži sa Katalonskom republikanskom ljevicom, koja se, takođe, zalaže za nezavisnost regiona sa 7,5 miliona stanovnika.
XS
SM
MD
LG