Dostupni linkovi

Sirija: Zračni napadi, borbe u centralnom dijelu zemlje


Sirijska avijacija je izvela u subotu zračne napade u nekoliko pokrajina u zemlji, dok pobunjenici nastavljaju napade na vojne pozicije u centralnom dijelu zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

U pokrajini Hama, oštre borbe se vode između pobunjenika i vojnika koji granatiraju regiju, ima veliki broj povrijeđenih civila, naveo je OSDH.

Asadovi avioni bombardovali su pokrajine Deir Ezor i Homs, gdje je ubijena jedna žena, a nekoliko civila je povrijeđeno, u zračnom napadu na Kuseir, prema podacima nevladine organizacije.

Vojna artiljerija, koja pokušava da preuzme kontrolu ove pobunjeničke regije, granatira istovremeno nekoliko okolnih gradova. Borbe i bombardiranje su potresli i grad Deir Ezor, dodao je OSDH.

Istovremeno, artiljerija je bombardirala nekoliko predgrađa Damaska, posebno Harastu, na sjeveroistoku glavnog grada, prema OSDH-u.

Prema OSDH-u, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i civilnih i vojnih ljekara širom Sirije, 145 osoba je poginulo u petak, od kojih su 63 pobunjenika i 41 vojnik.

Ukupno, više od 44.000 osoba je poginulo od marta 2011. godine, početka narodne pobune koja se kasnije pretvorila u oružani sukob.
XS
SM
MD
LG