Dostupni linkovi

Oland: Kolonizacija nanela patnje Alžircima



Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas u Alžiru da je francuska kolonizacija nanela "patnje" alžirskom narodu.

"Tokom 132 godine, Alžir je bio podvrgnut duboko nepravednom i brutalnom sistemu", kazao je Oland u alžirskom parlamentu drugog dana posete toj zemlji. Poslanici su mu uzvratili aplauzom.

"Taj sistem ima ime: to je kolonijalizam i ovde i sada priznajem patnje koje je kolonizacija nanela alžirskom narodu", rekao je francuski predsednik, ponovo praćen aplauzima.

U Setifu, "8. maja 1945, istog dana kada je svet trijumfovao nad varvarstvom, Francuskoj su nedostajale univerzalne vrednosti", nastavio je Oland. Francuski vojnici u Setifu su tog dana ubili 90 alžirskih civila.

"Imamo poštovanje prema sećanju, prema svim sećanjima. Imamo zadatak da kažemo istinu o nasilju, nepravdi, masakrima, torturi", dodao je.

Oland je, međutim, prvog dana posete, u sredu, odbio je da uputi izvinjenje Alžiru zbog kolonijalne prošlosti, rekavši samo da Pariz s tom zemljom želi napredak na ravnopravnoj osnovi i razvoj trgovine.
XS
SM
MD
LG