Dostupni linkovi

UN: Sukob u Siriji postao međuetnički i međuverski



Sukob u Siriji pretvorio se u rat između pripadnika različitih etničkih i verskih grupa,
saopštili su eksperti Ujedinjenih nacija u novom izveštaju o ratu u Siriji i upozorili da opasnost preti "čitavim zajednicama".

Rizik od sukoba između pripadnika različitih zajednica, uključujući "sukob etničkih i verskih grupa, oduvek je bio prisutan", navode članovi istražne komisije, među kojima i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

"U sukob su uvučene i druge manjine, kao Jermeni, hrišćani, Druzi, Palestinci, Kurdi i Turkmeni. Ipak, podele su najizraženije između alavita (šiita) i sunita", navodi se u izveštaju.

Stanje je takvo da bi "čitave zajednice mogle da se nađu pred izborom da moraju da pobegnu iz zemlje ili da budu uništene", upozoravaju autori izveštaja.

Komisiju za Siriju je u avgustu 2011. oformio Savet UN za ljudska prava, ali njeni članovi nisu dobili dozvolu Damaska da posete Siriju. Samo predsednik komisije, Brazilac Paulo Pinjeiro, privatno je boravio u Siriji.

Autori izveštaja upozoravaju na pojavu novih naoružanih opozicionih grupa koje ne žele da se pridruže Oslobodilačkoj vojsci Sirije i koje su povezane sa ekstremističkim ili islamističkim grupama kakva je Džabhat el Nusra.
XS
SM
MD
LG