Dostupni linkovi

Ćišan: Ekonomije Kine i SAD neodvojive i međuzavisne



Ekonomije Kine i SAD postale su međuzavisne i neodvojive, izjavio je potpredsednik kineske vlade Vang Ćišan posle razgovora visokih zvaničnika dveju zemalja o trgovini u Vašingtonu.

Dvodnevna konferencija Američko-kineske komisije za trgovinu, na kojoj je razmatrano desetine pitanja trgovinskih odnosa dveju zemalja, prva je konferencija nakon ponovnog izbora Baraka Obame za predsednika SAD i izbora novog rukovodstva kineske Komunističke partije.

Vang, koji je u novembru izabran za člana Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije i vicepremijera zaduženog za ekonomiju, rekao je da će oporavak svetske ekonomije u narednih pet godina biti spor, pa su američko-kineski ekonomski odnosi od ključne važnosti.

Trgovinska razmena Kine i SAD prelazi 500 milijardi dolara, uglavnom u korist Kine.

SAD žele da Peking stimuliše domaću potražnju kako bi njena ekonomija manje zavisila od rasta izvoza i da dozvoli veći pristup tržištu američkim kompanijama.

Vang je rekao da će Kina ostati na putu ekonomskih reformi i da će ispuniti obećanja i da će stranim kompanijama dati isti tretman.
XS
SM
MD
LG