Dostupni linkovi

U 2012. godini u svijetu ubijeno 88 novinara


U 2012. godini u svijetu je poginulo najviše novinara od kada je prije 17 godina započeto vođenje evidencije, a tome su najviše doprinijeli sukobi u Siriji i Somaliji, saopštila je danas organizacija Reporteri bez granica.

Ukupno je ubijeno 88 novinara, što je za trećinu više nego prošle godine, pošto su snage bezbjednosti u mnogim zonama sukoba djelovale protiv građana koji su svojim izvještavanjem pokušali da dokumentuju njihove aktivnosti, navodi se u saopštenju grupe sa sjedištem u Parizu.

"Veliki broj novinara ubijenih u 2012. godini uglavnom je rezultat sukoba u Siriji, haosa u Somaliji i talibanskog nasilja u Pakistanu", saopštio je šef ove organizacije Kristof Deloar, prenio je Rojters.

Oni koji su odgovorni za zlostavljanje ili ubijanje novinara, fotografa i kamermana obično prolaze nekažnjeni, što dodatno podstiče nasilje, dodao je Deloar.

U Siriji, gdje od marta 2011. godine traju sukobi između vlasti predsjednika Bašara al Asada i pobunjenika, građani koji su počeli da se bave izvještavanjem popunili su vakuum nastao zabranom rada nezavisnih medija.
XS
SM
MD
LG