Dostupni linkovi

Masovni protesti u Nju Delhiju zbog grupnog silovanja



Narodni poslanici, borci za ljudska prava i građani danas širom Indije izražavaju zgražavanje nad grupnim silovanjem jedne studentkinje nedavno u gradskom autobusu u Nju Delhiju i pozivaju vlast da spreči zločine nad ženama.

Izlivi besa na ovakvu temu neuobičajeni su u Indiji, zemlji u kojoj se napadi na žene često ignorišu i retko krivično gone.

Poslanici opozicije danas su protestovali ispred indijskog parlamenta u Nju Delhiju i tražili smrtnu kaznu za šestoricu siledžija koji su silovali 23-godišnju studentkinju a potom nju i njenog dečka prebili gvozdenim šipkama pre no što su ih - izbacili iz autobusa.

Zločin se dogodio u nedelju. Silovana žena je u kritičnom stanju, nalazi se u bolnici i ima ozbiljne unutrašnje povrede. Policija je uhapšila četvoricu od šestorice silovatelja a za ostalima se traga.

Gnevni studenti su širom grada postavili barikade.

Ministar unutrašnjih poslova Šišilkumar Šinde je kazao da je vlada predložila izmene i dopune krivičnog zakona Indije radi poostrenog kažnjavanja silovanja i drugih krivična dela usmerenih protiv žena.

Analitičari ali i demonstranti tvrdi da su ovakvi izlivi gneva posledica sve većeg broja zločina protiv žena i, kako se čini, nesposobnosti vlade i policije da ih zaštiti.
XS
SM
MD
LG