Dostupni linkovi

EULEX sprečio pokušaj blokade Jarinja


Prelaz Jarinje
Prelaz Jarinje
Privrednici sa severa Kosova zaustavljeni su ispred prelaza Jarinje gde su za ponedeljak najavili blokadu zbog, kako su naveli, nepoštovanja sporazuma o integrisanom uporavljanju prelazima.

Kako javljaju mediji, više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosova stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza.

Njih su zaustavili pripadnici EULEX policije koji su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška - Leposavić ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Kako je najavljeno ranije, blokada je trebalo da traje od 10 do 12 časova. U znak protesta na severu Kosova zatvorene su i sve prodavnice. Privrednici sa severa Kosova su ponovo bezuspešno razgovarali sa predstavnicima EULEX-a. Iako je Vlada Srbije garantovala da neće biti plaćanja carina i drugih dažbina na prelazima na severu Kosova, EULEX insistira da se na severu Kosova akcizna roba šalje i carini na prelazu Merdare, a komercijalna roba na terminalu u južnom delu Mitrovice.

U EULEX-u tvrde da nisu obavešteni o drugačijem carinskom režimu na prelazu Jarinje i prete kaznama zbog neplaćanja carina. A jedan od predstavnika privrednika sa severa Kosova, Slaviša Milentijević, izjavio je da privrednici sa severa Kosova ne žele da plaćaju porez kosovskim institucijama već Srbiji što je razlog za njihovo negodovanje.

"Ako kosovski carinici nastave da insistiraju na carinjenju robe, privrednici će radikalizovati svoje proteste", kazao je Milentijević.

Gde je nastao problem u dogovoru o carinama? Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije kaže da joj se čini da je problem u neiskrenosti Beograda:

“Po mom saznanju još je u decembru prošle godine dogovorena čitava procedura carinjenja i gde ide akzicna roba i da tu nikakvih izmena nije bilo. Tako da mi s ečini da je problem u tome što srpska vlada nije iskrena prema Srbima sa severa Kosova. Da li je razlog što strahuje od incidenata ili oni imaju interesa u tom nekontrolisanom kretanju robe i finasija to je nešto drugo. Takođe je vrlo interesantno da se Vučić i Dačić pozivaju na to da moraju da se poštuju dogovori koje je prošla vlada napravila sa međunarodnim zvaničnicima da bi Srbija ostala kredibilna država i da ne bi ispalo da ne poštuje svoje ranije preuzete obaveze. Čini mi se da ovaj deo, onaj deo koji oni za javnost u Srbiji neće da kažu i da to ide u ovu priču, jednu poruku za javnost u Srbiji, a drugu poruku, nažalost, za Brisel", kazala je Milićeva za RSE.
XS
SM
MD
LG