Dostupni linkovi

NVO: BiH zarobljena interesima šestorice stranačkih lidera


Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju upućivanje seta izmijenjenih zakona Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koji su 3. decembra dostavljeni Generalnom sekretarijatu, a nastali su na osnovu dogovora između političkih stranaka SDP BiH i SNSD, odnosno kasnijeg dogovora tzv. „šestorke“.

“Sam način izmjena veoma važnih zakona Bosne i Hercegovine, kao što su Izborni zakon, Zakon o sukobu interesa, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Zakon o državnoj službi itd., prema kojem se na osnovu dogovora šest ljudi, i bez ikakve javne rasprave, po hitnom postupku mijenja osam zakona, predstavlja diktatorski i nedemokratski čin vladajućih partija“, navode u zajedničkom saopćenju za javnost Transparency International BiH, Centri civilnih inicijativa, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, UG Zašto ne, Helsinški odbor za ljudska prava RS, Centar za promociju civilnog društva i Evropski istraživački centar.

Političke stranke na vlasti, odnosno njihovih šest lidera, kako se dodaje, ovime nastoje i zvanično potvrditi da imaju apsolutnu kontrolu nad svim procesima u Bosni i Hercegovini, postavljajući se iznad zakonodavstva, a kroz izmjene zakona o državnoj službi i zakona o sukobu interesa, i dodatno verifikuju svoju moć, kao i potpuni imunitet na sankcije za kršenje zakona.

„Ovakvim ponašanjem političkih stranaka, kao i činjenicom da niko od nadležnih institucija na koje će pomenuti zakoni imati razarajući efekat nije reagovao, pokazano je da Bosna i Hercegovina nije demokratska, već država zarobljena interesima šest pojedinaca“, navode iz ovih organizacija civilnog društva.
XS
SM
MD
LG