Dostupni linkovi

Turska: Protesti na suđenju zavjernicima protiv vlasti


Pripadnici turske policije intervenisali su jutros uoči ročišta pred Višim krivičnim sudom u Istanbulu, gdje se za planiranje državnog udara u cilju svrgavanja vlade sudi pripadnicima skupine "Ergenekon"

Odbor za podršku sastavljen od više hiljada ljudi sastao se ispred sudskog kompleksa u Silivri, u udaljenom predgrađu turske metropole, izvikujući "Ne nepravdi u Turskoj", objavili su tv-kanali, prenosi AFP.

Došlo je do sukoba među demonstrantima okupljenim na poziv nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka, a snage reda su upotrijebile suzavac i vodene topove prije početka suđenja, objavio je informativni kanal NTV.

Suđenje osobama koje su kovale zavjeru radi svrgavaja turske islamsko-konzervativne vlade, a kojih ima oko 300, ulazi u četvrtak u završnu fazu s posljednjim riječima odbrane.

Nekoliko desetaka generala, novinara i šefova podzemlja optuženo je 2007., a sudi im se od 2008. godine u okviru ćelije navodnih pučista i zavjerenika protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Od 275 osumnjičenih, 66 je u zatvoru.
XS
SM
MD
LG