Dostupni linkovi

Tisuće Katalonaca za očuvanje katalonskog u školama


Nekoliko tisuća Katalonaca, prema procjeni policije njih oko 4500, prosvjedovalo je u ponedeljak u Barceloni zalažući se za održanje katalonskog jezika u školama u toj pokrajini i protiv plana o reformi obrazovanja centralne španjolske vlade koja radi na reduciranju katalonskog u školama.

Ne dirajte katalonski i Škole u kojima se nastava vodi na katalonskom sada i zauvijek pisalo je na transparentima koje su isticali prosvjednici izvikujući: Neovisnost.

Bogata španjolska pokrajina na sjeveroistoku zemlje, Katalonija trenutačno je suočena s valom regionalnog separatizma s obzirom na tešku gospodarsku krizu koja potresa cijelu zemlju.

Planom obrazovne reforme središnje španjolske vlade predviđa se reduciranje katalonskog u školama u toj pokrajini. Reforme u obrazovanju navodno bi se trebale provesti zbog poboljšanja kvalitete obrazovanja.

No u Kataloniji se ta nastojanja tumače kao pokušaj centralne vlasti u Madridu da razori katalonski model školovanja, a time i oslabi utjecaj katalonskog jezika
XS
SM
MD
LG