Dostupni linkovi

Lider Hamasa poručio iz Gaze: Nikada nećemo priznati Izrael


Lider Hamasa Halid Mešal rekao je tokom svoje prve posjete Gazi da nikada neće priznati Izrael i da njegova islamistička grupa nikada neće odustati od polaganja prava na čitavu izraelsku teritoriju.

"Palestina je naša od rijeke do mora i od juga do sjevera. Neće biti ustupaka ni za milimetar te zemlje", rekao je Mešal u govoru pred desetinama hiljada ljudi na skupu u Gazi.

On je dodao da Hamas "nikada neće priznati legitimnost izraelske okupacije i da zato nema legitimnosti za Izrael", prenio je Rojters.

Mešal je u beskompromisnom govoru obećao da će osloboditi palestinske zatvorenike iz zatvora u Izraelu i nagovijestio da će Hamas pokušati da otme nekog izraelskog vojnika kako bi ga iskoristio za razmjenu.

Izrael je prošle godine pustio iz zatvora 1.072 Palestinca u zamjenu za oslobađanje vojnika Gilada Šalita, koji je pao u ruke palestinskih boraca 2006. godine, nakon čega je proveo skoro pet godina u Gazi.

Mešal je rođen na Zapadnoj obali, ali je napustio palestinske teritorije kada je bio dječak. Kao lider Hamasa živi u egzilu i ovo mu je prva posjeta Gazi.
XS
SM
MD
LG