Dostupni linkovi

Njemački predsjednik u posjeti Hrvatskoj


Njemački predsjednik Joachim Gauck boravi danas i sutra u službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega će s hrvatskim državnim vrhom razgovarati o pristupu Hrvatske Europskoj uniji te hrvatsko-njemačkim odnosima.

Posjet Joachima Gaucka drugi je posjet njemačkog predsjednika Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina, nakon što ju je u travnju 2008. posjetio tadašnji predsjednik Horst Koehler. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u sječnju 2011. posjetio je Njemačku, što je posljednji u nizu čestih posjeta hrvatskih predsjednika toj zemlji.

Gauck će se danas sastati s Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem te će zajedno s Josipovićem držati uvodna predavanja na raspravi o moralu i politici na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Posjet njemačkog predsjednika, ponajprije zbog simbolične uloge koju zauzima u njemačkom političkom sustavu, ne donosi velike novosti u odnosima dviju zemalja, ali je znak povjerenja i važnosti koju Njemačka pridaje državi koju predsjednik posjećuje.
XS
SM
MD
LG