Dostupni linkovi

File: Srbiji treba naša podrška



Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio da Vlada Srbije u najnovijoj rundi dijaloga sa Prištinom pokazala „hrabrost na delu“ u teškim vremenima za proces proširenja i pozvao Evropski savet da uzvrati.

"Treba im naša podrška”, kazao je File obraćajući se učesnicima Foruma u Briselu o napretku Balkana.

Potpisani protokol o primeni dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima (IBM) na Kosovu, po njegovim rečima, "nije uopšte laka stvar... kao ni to da se bude konstruktivan u političkom dijalogu" Beograd-Priština.

"Ja se jako nadam da će, na osnovu rezultata jučerašnje runde dijaloga, Savet EU, koji zaseda idućeg ponedeljka i utorka, biti dovoljno odvažan i pokazati mnogo veću jasnoću u pogledu evropske perspektive i sledeće etape Srbije", zaključio je File.

Govoreći o Kosovu, File je izrazio zadovoljstvo što se Kosovo konačno našlo "u glavnom toku procesa proširenja".

On je konstatovao da situacija na severu postaje sve značajnija, kako u okviru dijaloga Beograda i Prištine, tako i u vezi sa listom zahteva koje Kosovo mora da ispuni kako bi dobilo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

File je rekao da se u poslednje vreme osim sindroma zamora od proširenja javlja i problem zamora od reformi među zemljama kandidatima.

"Moramo biti kreativni kako bi se ovi problemi prevazišli", rekao je File.
XS
SM
MD
LG