Dostupni linkovi

Srbi sa severa Kosova proveli noć u međuzoni



Srbi sa severa Kosova proveli su noć na Jarinju, gde su blokirali radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima.Oni su juče ujutru blokirali radove kako bi, kako kažu, sprečili stvaranje granice sa centralnom Srbijom. Na Jarinju je mirno, građani su naložili vatru na više mesta gde dežuraju, a "spas" od hladnoće i snega koji pada na tom potkopaoničkom prostoru, potražili su i u automobilima parkiranim pored puta.

Saobraćaj nije blokiran, a na administrativnom prelazu Jarinje čeka se i po pola sata, jer vojnici Kfora i pripadnici Euleks policije na nekoliko mesta obavljaju detaljnu kontrolu vozila i putnika.

Predsednici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu, koje su sinoć uputili predsedniku republike i Vlade Srbije Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću da "nađu način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima svih sporazuma koje su u Briselu postigli pregovarači Srbije i Kosova".

U Briselu je juče održan treći sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Tokom sastanka je, kako je saopšteno iz kancelarije Ketrin Ešton, dogovoreno da će probna primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji (IBM) početi na dva prelaza od 10. decembra, a da će još dva prelaza biti otvorena do kraja godine.

Dačić je, nakon sastanka, izjavio da postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.
XS
SM
MD
LG