Dostupni linkovi

Zagreb: Sabor glasa o budžetu, sindikati kreću na Markov trg



Hrvatski sabor danas će nastaviti raspravu i glasanje o amandmanima na Vladin prijedlog državnog budžeta za 2013. godinu, a potom će i glasati o samom budžetu. A baš na dan ovog glasanja, kako su i najavili, sindikati će protestvovati na zagrebačkom Markovom trgu, javlja portal Dnevnik.hr.

Razlog protesta je donošenje budžeta, za koji sindikati tvrde da je diskriminirajući jer smanjuje novac za obrazovanje i nauku. Sindikati smatraju da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku. Za nemogućnost dogovora, njima je odgovoran isključivo ministar finansija Slavko Linić.

Na predloženi budžet delegati su podnijeli ukupno 51 amandman - HDZ je podnio 34 amandmana, HDSSB 16, a SDSS jedan. Stranke vladajuće koalicije nisu podnosile amandmane, ističući da predloženi budžet realno odražava očekivanja za iduću godinu, a isto su odlučili i opozicioni Hrvatski laburisti, ne želeći, kako su rekli, priuštiti Vladi da im odbija amandmane.

Među 34 HDZ-ova amandmana je i onaj 'težak' 330 miliona kuna, koliko se traži za nastavak gradnje Pelješkog mosta, kao i 120 miliona kuna vrijedan amandman za projekt subvencioniranja državnih garancija za stambene kredite.
XS
SM
MD
LG