Dostupni linkovi

Ministri NATO danas i o Balkanu



Šefovi diplomatija NATO danas će u Briselu zajedno s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton razmotriti stanje na Kosovu i nastojanja nekih zemalja Zapadnog Balkana da pospješe svoje izglede za ulazak u NATO i EU, a Francuska bi mogla predložiti da komandu Kfora preuzme vojna struktura EU.

Po diplomatskim krugovima NATO, šef francuske diplomatije Loran Fabijis razmišlja da partnerima u NATO ponudi da dosadašnju liniju zapovjedništva nad Kforom od vrhovne komande NATO preuzme Vrhovni vojni štab EU - izvršno tijelo Evropskog vojnog komiteta, u sastavu Zajedničke evropske odbrambene i bezbednosne politike.

Jedan visoki zvaničnik u sjedištu Atlantskog saveza je novinarima rekao da su političke i druge reforme koje zapadnobalkanske zemlje provode, umnogome podudarne u pogledu ispunjavanja uslova da postanu članice kako NATO, tako i EU.

O tome i o saradnji na Kosovu ministri vanjskih poslova NATO, uključujući američku državnu sekretarku Hilari Klinton, i visoka zvaničnica EU razmijeniće mišljenja, imajući u vidu i činjenicu da je Ketrin Ešton neposredno uključena u dijalog Beograd-Priština koji je u NATO veoma povoljno ocijenjen, istakao je funkcioner u sjedištu Atlantskog saveza.
XS
SM
MD
LG