Dostupni linkovi

Svedok: Civili žrtve granatiranja na Dobrinji



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Rifat Sokolar izjavio je danas da su tokom rata u BiH civili u sarajevskom naselju Dobrinja bili na meti granatiranja i snajperskih napada sa položaja Vojske Republike Srpske.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Svedok Sokolar u to vreme je kao policajac učestvovao u istragama o oko 200 napada u Dobrinji. Posvedočio je da su u svim tim atacima "žrtve bili civili" kao i da je istragom utvrđeno da su projektili koji su ih pogodili bili ispaljeni iz pravca u kojem su bili položaji VRS.

Tokom pauze u današnjem zasedanju, optuženom Mladiću je bio izmeren povišeni visok krvni pritisak.

Posle dodatne pauze i lekarskih konsultacija, po rečima predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie), nije utvrđeno ništa što bi onemogućilo da Mladić prisustvuje procesu. Optuženi je, nakon toga, u sudnici pratio iskaz Sokolara.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
XS
SM
MD
LG