Dostupni linkovi

Putin danas u Turskoj



Predsednik Rusije Vladimir Putin putuje danas u jednodnevnu posetu Tu rskoj, a glavne teme razgovora, kako se očekuje, biće ekonomski odnosi i međusobne razlike oko rešavanja krize u Siriji.

Turska će tokom današnjih razgovora pokušati da ubedi Putina da prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada, ali Moskva do sada nije pokazivala da namerava da uskrati svoju podršku Damasku, navodi agencija Asošijeted pres.

Rusija je oštro reagovala kada je Turska u oktobru primorala sirijski putnički avion koji je leteo iz Moskve da sleti u Turskoj, zbog sumnje da prenosi vojnu opremu. Moskva je saopsila da je avion legalno prenosio delove radara u Siriju.

Glavna tema razgovora, kako se očekuje, biće ekonomski odnosi. Turska je veliki potrošač ruskog prirodnog gasa, a Rusija je glavno tržište za turske građevinske kompanije.

Trgovinska razmena između dve zemlje je prošle godine dostigla 32 milijarde dolara, a očekuje se da će narednih godina porasti na 100 milijardi dolara.

Poseta Istanbulu je prvo Putinovo putovanje u dva meseca, što je neobično duga pauza za ruskog predsednika, zbog čega se spekulisalo o njegovom zdravstvenom stanju.
XS
SM
MD
LG