Dostupni linkovi

UN nudi nagradu inovatorima za opskrbu strujom prognanika u BiH


Ujedinjeni narodi ponudili su u četvrtak nagradu od 20.000 američkih dolara za osmišljavanja inovativnog sustava korištenjem obnovljivih izvora kojim bi se rješili problem napajanja električne energije povratničkih domaćinstava u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz izaslanstva Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Stalni predstavnik UN-a Jurij Afanasiev je pozvao sve kompanije i pojedince da putem međunarodnog natječaja ponude rješenja koja bi četvoročlanoj obitelji osigurala dovoljnu količinu električne energije i omogućila zagrijavanje 120 litara vode. Cilj je da cjelokupuni sustav ne košta više od 5.000 eura i mora biti jednostavan za postavljanje i održavanje.

Kako su objasnili iz UNDP-a gotovo 3.000 povratničkih domaćinstava preko deset godina čeka priključak na električnu enegiju u svojim domovima što je izniman problem i ograničava povratak mnogih u BiH.

"UNDP BiH je zbog toga odlučio raspisati međunarodni natječaj za najbolji projekt/sustav za napajanje energijom korištenjem obnovljivih izvora – prije svega vjetra i sunca", navodi se u priopćenju UNDP-a u BiH.

Najbolji projekt bit će nagrađen s 20.000 US dolara, dok bi UNDP tijekom 2013. godine ugradio ovaj sustav u 50 povratničkih domaćinstava.
XS
SM
MD
LG