Dostupni linkovi

Haradinaj se vratio u Prištinu i najavio politički angažman


Priština slavi oslobađanje Haradinaja, Balaja i Brahimaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Haradinaj, Balaj i Brahimaj oslobođeni

Proglašen nevinim od Haškog tribunala i oslobođen svih optužbi za ratne zločine, bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj vratio se u četvrtak u Prištinu.

Dočekan uz najviše počasti – na crvenim tepihu i sa počasnom gardom Bezbednosnih snaga Kosova, njega su na prištinskom aerodromu Adem Jashari među ostalima dočekali supruga Anita, premijer Kosova Hashim Tachi, zamjenik premijera Behxhet Pacolli, ministar pravde Hajredin Kuci i drugi kosovski zvaničnici.

"Srećan sam što je međunarodna pravda potvrdila da je naš put za slobodu bio čist i pravedan, i takođe nam to omogućava i želimo da put pred nama bude dobar i zajedno ćemo proći kroz izazove koji nas očekuju", poručio je Haradinaj po povratku na Kosovo.

"Obećavam vam da ću raditi sa svima vama, kako bi razvili našu zemlju, prevazišli izazove i postigli nove zajedničke pobede“, kazao je Haradinaj tokom obraćanja medijima na aerodromu.

I premijer Kosova Hashim Thaçi je tom prilikom kazao da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala dokaz o pravednoj borbi OVK-a, te da je Haradinajeva sloboda dobra vest za porodicu, građane i Kosovo.

„Ovo je radosna vest. Ovo je vest koja se direktno veže sa čistom i pravednom borbom koju smo vodili kao OVK“, kazao je ovom prilikom Thaçi.

Haradinaj je, zahvaljujući se premijeru Thaçiju na pruženoj pomoći tokom suđenja u Hagu, istakao i da je svo ovo vreme živeo zajedno sa Kosovom.

„Iako je ovo bio dugačak proces, ja sam živeo uz vas. Srećan sam zbog dostignuća i pobeda. Sekirao sam se zbog poteškoća, i izazova", rekao je Haradinaj.

Nakon posete svojoj kući, Haradinaj se obratio i masi koja se okupila u centru Prištine, na trgu Majke Tereze, na kome se njegov doček obeležo i brojnim vatrometima.

„Treba se povećati kvalitet upravljanja u zemlji. Bolje upravljanje mogućnostima i resursima, kako bi poboljšali nivo demokratije u zemlji. Radićemo na ekonomskom razvoju, za jedno evropsko društvo i za učlanjenje u NATO“, kazao je Haradinaj okupljenima.

Pored Haradinaja, okupljenima je govorio i njegov advokat, britanac Ben Emmerson. On je ponovio njegov zahtev bivšoj tužiteljici tribunala Carli del Ponte.

„Tražio sam od Carle del Ponte da se danas izvine Ramushu i Kosovu. Ali, ona se nije izvinila već se ovome nasmejala. Ja joj poručujem da ovo nije smešno i ovo nije šala“, kazao je Emerson.

Emmerson je putem ranije objavljene pisane izjavio najavio kako će Haradinaj uz podršku međunarodne zajednice i pristanak naroda, završiti posao koji je otpočeo kao premijer 2004., omogućivši punu državnost nezavisnom Kosovu.

Emmerson je preneo Haradinajevu poruku da će on ubrzo „nastaviti sa svojom političkom karijerom i voditi vladu koja predstavlja sve građane Kosova, bez obzira koji jezik oni govorili, odakle bili, i bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

FOTOGALERIJA: Haški sud oslobodio je Haradinaja, Balaja i Brahimaja

Oslobođenje Ramusha Haradinaja, Lah Brahimaja i Idriza Balaja pozdravili su i kosovski visoki dužnosnici.

Putem saopštenja za štampu, predsednica Atifete Jahjaga ocenila je oslobađajuću odluku za Haradinaja, Lahi Brahimaja i Idriza Balaja, “još jednim dokazom da je naš rat pravedan, i da lideri oslobodilačkog rata nisu krivi za zločine koji su im prepisani”.

Odluku Haškog tribunala pozdravio je i premijer Kosova, Hashim Thaçi, ocenjujući je pravednom.

“Ova odluka je najbolji dokaz da je Oslobodilačka Vojska Kosova vodila pravedan oslobodilački rat i da nije vršila zločine za koje smo se nepravedno optuživali”, kaže se u saopštenju ureda premijera.

“Ovaj produžen proces protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja bio je veoma bolan ne samo za njih i njihove porodice, već i za sve građane Kosova i samu našu državu”, navodi se u saopštenju.

Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova veruje da će povratak Haradinaja doneti pozitivna dešavanja u zemlji. Prvi potpredsednik Blerim Shala kazao je da je politička scena Kosova osetila odsustvo bivšeg premijera Kosova.

„Povratak Ramusha Haradinaja na Kosovu će označiti velike promene u kosovskoj politici", rekao je Shala.

On nije isključio mogućnost ni uključenja opozicione Alijanse za budućnost Kosova u Vladu Kosova, kako bi se pomogli procesi koji su u interesu Kosova.

“Mislim da smo jasni da Alijansa nema nameru da sedi, i ako ima mogućnosti da se uključi direktno u Vladu, to će i uraditi jer mislimo da su zemlji potrebne velike političke promene. Alijansa za budućnost Kosova ima volju, raspoloženje i srepmna je da doprinese zemlji što pre moguće. Mi smatramo da bi najbolje bilo da gospodin Ramush Haradinaj bude na čelu Vlade“, kazao je zamenik lidera Alijanse, Blerim Shala.

Građani Kosova u četvrtak ujutro su imali priliku da izricanje presude uživo prate na trgu Majke Tereze. Izricanje oslobađajuće presude propraćeno je aplauzom i vatrometom, a kod velikog broja prisutnih bilo je i suza.

„Ovo je veoma jak osećaj. Ramush je bio borac za slobodu, i kao takav nije trebao biti zatvoren. Danas je najlepši dan u poslednjih 100 godina, izuzev nezavisnosti“, kaže Shaip Jusufi iz Podujeva.

Zheraldina Ceku kaže da je pravda kosovskim borcima konačno pružena:

„Zakasnela ili ne...ipak, nikada nije kasno. Odluka na mestu. Ovaj trenutak smo svi doživeli veoma uzbuđeno i srećno. Bio je dugoočekivan trenutak i nadamo se i verujemo da ćemo od sada ići samo napred.“

“Nemam reči jer sam pod utiskom snažnih emocija. Ali, ovo je jako dobro. Konačno je pravda izašla na videlo”, kaže Sadete Vitia.

* Presudu možete pročitati ovde

* Reakcije u Srbiji
XS
SM
MD
LG