Dostupni linkovi

Haško tužilaštvo negira da su svedoci protiv Haradinaja ubijani



Tužilaštvo haškog Tribunala danas je negiralo da su njegovi svedoci protiv bivšeg vođe OVK Ramuša Haradijana bili ubijani.

Izražavajući "iznenađenje" izjavom srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je "ubijeno 19 potencijalnih svedoka", uz sugestiju da je to posledica "aljkavog" i "neprofesionalnog" rada haških istražitelja, predstavnik tužilaštva Frederik Svinen (Frederick Swinnen) ocenio je da je to "pogrešno predstavljanje činjenice" i da je "realnost suprotna".

"Nema dokaza da je bilo koji svedok ubijen" zato što je bio na spisku za suđenje Haradinaju, rekao je Svinen.

On je podsetio da je tužilac Vukčević i ranije govorio o još većem broju ubijenih svedoka protiv Haradinaja, ali da je, posle razgovora sa haškim tužiocem Seržom Bramercom (Serge Brammertz), "ispravio izjavu" i priznao da su "informacije bile pogrešne".

"Veoma smo iznenađeni da se takve informacije ponovo pojavljuju", kazao je Svinen.

Podsetio je da je tužilaštvo uvek ukazivalo da je zaštita svedoka na Kosovu veliki problem i da je iz tog razloga apelaciono veće Tribunala, usvajajući žalbu tužilaštva, 2010. godine naložilo ponavljanje suđenja Haradinaju koji je nakon prvog procesa 2008. bio oslobođen.

"Izvesti, međutim, iz toga zaključak da je jedan broj svedoka ubijen nije tačno", naglasio je Svinen. On je podvukao i da su tužioci u Hagu "uvek sarađivali" sa svojim srpskim kolegama i da su tokom dva suđenja izneli sve dokaze koje su imali.

Tribunal će sutra izreći drugu presudu Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju. Oni su optuženi za zločine nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana u leto i jesen 1998. godine.
XS
SM
MD
LG