Dostupni linkovi

Češki ministar odbrane podneo ostavku zbog nepoverenja birača



Češki ministar odbrane Aleksandar Vondra podneo je danas ostavku, kako je objasnio, zbog toga što je izgubio poverenje birača i posle šest godina u Senatu jesenas nije reizabran u gornji dom češkog parlamenta.

Vondra je danas priznao da je njegov izborni poraz dobrim delom plod afere oko nadzidane cene za audio-vizuelne usluge tokom predsedavanja Češke Evropskom unijom 2009. godine.

Poreski obveznici su tada za javnu nabavku bez tendera osam puta više od 3,4 miliona evra koliko je to trebalo da košta.

Aleksandar Vondra je tada u vladi premijera Mireka Topolaneka bio vicepremijer za evropska pitanja.

Iako se Vondra od 2011. godine kada je izbila afera branio da nije ništa potpisao, a nije ni među 12 ljudi koje je policija optužila za mahinacija tokom predsedavanja, birači mu jesenas nisu dali dovoljno glasova čak ni da uđe u drugi krug.

"Nemam dovoljno poverenje birača, pokazali su izbori za Senat", rekao je Vondra na konferenciji za novinare sa premijerom Nečasom.

Premijer mu ja zahvalio, rekavši da je najbolji ministar odbrane u poslednjih 20 godina, i naglasio da su razlozi što prihvata tu ostavku isključivo politički, a ne Vondrin rad u Ministarstvu odbrane.
XS
SM
MD
LG