Dostupni linkovi

Liderima stranaka File najavio jače prisustvo Evropske komisije u BiH


Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File razgovarao je u Sarajevu s bh. liderima Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem koji su, nakon odvojenih susreta, u izjavi za novinare, izrazili zadovoljstvo tokom razgovora.

Lagumdžija je izrazio optimizam nakon tog susreta, te je kazao da je i File takođe zadovoljan pozitivnom klimom koja se, kako je Lagumdžija kazao, stvara u posljednjem periodu u BiH.

Tihić je, nakon sastanka, rekao da je Filea informisao o zabrinutosti "zbog pokušaja da se ponište neke reforme koje smo dosad proveli".

"Posebno sam ukazao na probleme vezane za izborni proces u Srebrenici, pokušaj policije, tužilaštva, političara da vršenjem pritiska ponište izborne rezultate u Srebrenici", kazao je on.

Tihić kaže da je zadovoljan time što je File rekao da je Evropska komisija sad ovdje mnogo jače prisutna i da će prati sve procese koji se tiču evropskog puta i svega onoga što je ranije urađeno i što se planira uraditi ubuduće.

I Čović je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo tokom razgovora, te ističe da je File dobro upućen u dešavanja u BiH, "naše manevre političke, zna nas dosta dobro".

"Želi biti prijatelj BiH i uvjeren sam da ćemo takvu poruku i dobiti nakon današnjih sastanaka. Recimo da je to okvir, kraj trećeg mjeseca, da bi mi morali u Parlamentu završiti priču oko presude, ekonomska i mnoga druga pitanja koja smo stavili sami sebi na dnevni red. Bez toga, bojim se, da ćemo biti u zamci rješavanja naših sporova", rekao je Čović.
XS
SM
MD
LG