Dostupni linkovi

U Briselu i danas blokiran saobraćaj


U Briselu su već drugi dan zaredom traktori blokirali glavne prilaze bojnim institucijama, zbog čega se zvaničnici EU suočavaju sa problemima pri dolasku na posao.

Proteste je organizovao Evropski odbor za mlijeko (EMB) - trgovinska asocijacija sa sjedištem u Njemačkoj. Demonstranti su zatvorili tri od četiri saobraćajne trake u ulici Loa, koja vodi ka zgradi Evropske komisije i Savjeta EU, te Ulici Belijar pored Evropskog parlamenta.

EMB je saopštio da je 2.500 poljoprivrednika iz 14 zemalja EU dovezlo između 800 i 1.000 traktora u Brisel radi protesta zbog pada cijena mlijeka i planova EU da do 2015. godine postepeno izbaci subvencije.

Najviše demonstranata stiglo je iz Danske, Francuske, Njemačke, Irske, Holandije, Poljske i Španije.

"Današnji veliki protest ispred institucija EU su simbolični i mirniji od onih tokom kojih su fasade prskane mlijekom. Moraju da shvate da je u proteklih nekoliko godina 150.000 proizvođača zatvorilo svoja vrata, od čega je 3.00 u Belgiji", rekao je direktor belgijskog ogranka EMB Ervin Shopges.

Demonstranti su juče prosuli 15.000 mlijeka na zgrade parlamenta pored Trga "Luksemburg", dok su tokom noći oformili kamp, gdje su palili gomile guma.

Poljoprivrednici su najavili da će početi da napuštaju Brisel u 13 sati.
XS
SM
MD
LG