Dostupni linkovi

Euleks poziva na uzdržanost u Brđanima



Euleks je pozvao sve strane u Brđanima da se uzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno kako situacija u tom naselju u Kosovskoj Mtirovici ne bi eskalirala.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je za agenciju Beta da su pripadnici te misije u Brđanima od sinoć kako bi obeshrabrili svaki potnencijalini sukob između "različitih strana".

U multietničkom naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice jutros se okupio veći broj Srba, protestujući zbog nastavka izgradnje kuća za Albance, jer kako tvrde, oni u tom delu grada nikada nisu živeli.

Srbi smatraju da će izgradnja 172 kuće promeniti etničku sliku naselja, a dovešće i do etničkog čišćenja u tom delu Kosova.

Kosovski premijer, Hašim Tači je na jučerašnjem zasedanju Vlade Kosova podržao izgradnju kuća na severu, bez obzira na etničku pripadnost.

On je osudio i zvaničnike UNMIK-a koji, po njegovim rečima, sprečava ovu gradnju.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da je Vlada Srbije veoma zabrinuta zbog napete situacije u Brđanima i dodao da očekuje od međunarodne zajednice da osigura mir.
XS
SM
MD
LG