Dostupni linkovi

Josipović: Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo



Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.

"Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj, ocena o tome je u rukama Vlade", rekao je Josipović Tanjugu.

On je istovremeno ocenio da oslobađajuća presuda u Hagu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača minimizira izglede protivtužbe Srbije, a da je neutralna u odnosu na hrvatsku tužbu.

Josipović smatra da je postignut vidan napredak u međusobnim odnosima Beograda i Zagreba u poslednje dve godine, ali i da je ostalo još dosta toga što mora da se reši.

"Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali, političari bi morali da učine napor da razlike ne budu nepremostive ili, barem da ne utiču na one aspekte saradnje koji su zaista preiše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obe strane granice", zaključio je Josipović.

Dve zemlje podnele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je okvirno zakazao za februar 2014. glavnu usmenu raspravu.
XS
SM
MD
LG