Dostupni linkovi

Egipatski premjer vjeruje u skori prekid borbi



Egipatski diplomatski napori na postizanju dogovora o primirju između Izraela i Palestinaca su u toku, a sporazum o prekidu borbi mogao bi se postići uskoro, izjavio je u egipatski premijer Hišam Kandil.

Pregovori su u toku i nadam se da ćemo uskoro postići sporazum koji bi zustavio ovo nasilje, izjavio je premijer Hišam Kandil u intertvjuu za Reuters u Kairu.

Mislim da smo blizu sporazuma, ali je ishod ovakvih pregovora teško predvidjeti, kazao je Kandil.

Najmanje 25 osoba poginulo u izraelskom raketiranju Gaze danas.Šestog dana izraelske vojne operacije "Stub odbrane" na pojas Gaze izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu, ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati.

Jaz između dvije strane u odnosu na uslove koje postavljaju za primirje i dalje je veoma veliki, navodi izraelski vojni radio Galei caha.

Ipak, dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.

Izraelska vojska je mobilizovala 75.000 rezervista.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao na momentalni prekid vatre, a i šefica evropske diplomtije Ketrin Eštonizrazila je zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog sukoba.
XS
SM
MD
LG