Dostupni linkovi

Sirene u Tel Avivu, vojska kod Gaze


Eksplozija i sirene u Tel Avivu, nakon raketne paljbe iz pojasa Gaze. Izrael nastavio raketiranje, gađana i kuća vođe Hamasa. Izraelska vojska u pripravnosti.

Kako prenose agencije, nema poštovanja primirja zbog dolaska egipatskog premijera, a izraelske snage poručuju novinarima da se "uklone iz opasne zone".

Zasad nema zvaničnih najava kopnene ofanzive, iako je u stanju pripravnosti 30.000 vojnika. Situacija je napeta - škole u Gazi su zatvorene, u Tel Avivu uzbuna, u Jerusalemu antiratne demonstracije.

Kako je jutros javljeno, premijer Ismail Hanije, jedan od vođa Hamasa, nije bio u kući u vrijeme udara, a to što je Izrael ciljao njegov dom pokazatelj je značajne eskalacije "politike ciljanih ubistava".

Rojters prenosi da je od eskalacije nasilja ubijeno 24 ljudi, a 21 žrtva je na palestinskoj strani.

Izraelski mediji su objavili i da su raketiranjem uništili "veći dio raketnih postrojenja Hamasa", ali je uprkos tome nekoliko sati kasnije proglašena uzbuna u Tel Avivu, praćena snažnom eksplozijom, javlja Rojters. Gradonačelnik Tel Aviva saopštio da su otvorena sva skloništa.

Hamas je saopštio da je nakon jučerašnje dvije i danas ispalio rakete ka Tel Avivu. Izveštaji o stavu izraelske policije su zasad oprečni - jedni izvori javljaju da "nema potvrda o udaru i da je raketa pala u more", dok drugi kažu da je policija potvrdila detonaciju.

Izraelska strana procjenjuje da palestinski ekstremisti imaju 12.000 raketa, uključujući i usavršenije oružje iz Irana i iz libijskog arsenala koje je prokrijumčareno nakon pada sa vlasti libijskog lidera Muamera Gadafija prošle godine.
XS
SM
MD
LG