Dostupni linkovi

Posjeta češkog predsjednika Izraelu otkazana zbog eksalacije nasilja


Posjeta češkog predsjednika Vaclava Klausa Izraelu predviđena od nedjelje otkazana je zbog eskalacije napetosti između jevrejske države i palestinskih oružanih grupa, izjavio je u četvrtak glasnogovornik predsjedništva.

Putovanje je otkazano, izjavio je glasnogovornik Radim Ošvat.

Češki ambasador u Tel-Avivu Tomas Pojar je precizirao agenciji CTK da je ova odluka donesena "nakon konsultacija" dvije zemlje.

Dvije rakete ispaljene iz Gaze su pale po prvi put u regiju Tel-Aviva usred izbijanja sukoba između Izraela i palestinskih oružanih grupa u kojima je poginulo deset osoba.

Eskalacija sukoba se događa drugog dana izraelskih operacija "Stub odbrane" protiv oružanih grupa u Gazi, koji su izbili u srijedu nakon ubistva komandanta islamističkog pokreta Hamas Ahmad Džabari.

U izraelskim napadima je poginulo 15 Palestinaca, od kojih su dvoje maloljetnici i jedna žena, a najmanje 150 osoba je povrijeđeno, dok je jedna raketa ubila troje Izraelaca.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odobrio je u četvrtak mobilizaciju 30.000 rezervista, koji mogu biti pozvani u svakom trenutku, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske.
XS
SM
MD
LG