Dostupni linkovi

Kavazović od danas novi reis IZ BiH



Husein Kavazović od danas je i zvanično novi reis ul ulema Islamske zajednice BiH.

U Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, Kavazoviću je menšuru, šerijatski dokument kojim se daje pravo obavljanja verske funkcije, uručio predsednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, a 14. po redu reis BiH potom je položio zakletvu.

Ceremonija dodele menšure okupila je više od 500 zvanica iz Bosne i Hercegovine, regiona i sveta, medju kojima su verski zvaničnici Turske, Saudijske Arabije, Malezije, Pakistana, Egipta, Srbije, Crne Gore, Hrvatske.

Svečanosti prisustvuju predsednik Uprave za verske poslove Republike Turske Mehmet Gormez - koji će, kako se očekuje, Kavazovića ogrnuti džumbetom - odorom u kojoj imami obavljaju molitvu, kao i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Delegaciju Islamske zajednice u Srbiji predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić, dok predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije, kojom rukovodi reis ul ulema Adem Zilkić, nisu pozvani.

Kavazović će na poziciji reisa biti narednih sedam godina. On je do izbora na poziciju reisa obavljao funkciju tuzlanskog muftije. Rodjen je 1964. godine u Gradačcu. Šerijatsko pravo završio je na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.
XS
SM
MD
LG