Dostupni linkovi

Evrozona ušla u recesiju



Evrozona je ušla u recesiju, drugi put za tri godine, pošto je u trećem ovogodišnjem kvartalu zabeležen pad privredne aktivnosti od 0,1 odsto, saopštila je danas evropska kancelarija za statistiku Eurostat.

Privredni pad u 17 zemalja koje koriste evro zabeležen je drugi kvartal za redom, čime je evrozona zvaničnu upala u recesiju.

Evrozona, pogođena dužničkom krizom, tri godine je izbegavala recesiju uglavnom zahvaljujući ekonomski najjačim zemljama, kao što je Nemačka. Međutim, sada se i Nemačka suočava sa smanjenjem potražnje iz drugih članica evrozone pogođenih krizom, pre svega Grčke, Portugala, Španije i Italije.

U Nemačkoj je u trećem kvartalu zabeležen ekonomski rast od 0,2 odsto, što je manje nego u prvoj polovini godine (0,3 odsto u drugom i 0,5 odsto u prvom tromesečju).

Pet članica evrozone koje su u recesiji, Grčka, Španija, Italija, Portugal i Kipar, sprovode oštre mere štednje, uključujući smanjenje plata i penzija i povećanje poreza.

Evropska unija, u kojoj su i zemlje koje ne koriste evro, izbegla je recesiju i ostvarila rast od 0,1 odsto u trećem kvartalu.
XS
SM
MD
LG