Dostupni linkovi

Stefanović:Srbija neće gasiti institucije na severu Kosova



Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas, tokom susreta sa izvestiocem Saveta Evrope za Kosovo Bjernom von Sidovom, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, niti će gasiti svoje institucije na severu Kosova.

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju parlamenta, naveo da će Beograd učiniti transparentnim finansiranje institucija na severu Kosova i pozvati institucije Evropske unije da izvrše kompletan uvid u njih.

Predsednik Skupštine je dodao da bi gašenje institucija zbog "nesposobnosti Prištine da ponudi osnovne uslove za život građanima severnog Kosova značilo i njihovo iseljavanje, što bi proizvelo kao posledicu etnički čistu teritoriju".

Stefanović je, ilustrujući trenutno stanje na Kosovu, naveo da u Kosovskom pomoravlju 40.000 Srba već duže čeka na kosovske registarske tablice iako su ih uredno platili, ali ih za razliku od Albanaca nisu dobili.

Bjern von Sidov je naveo da je svrha njegove posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima da čuje njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji na Kosovu pred finalizaciju izveštaja koji će podneti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru sledeće godine.
XS
SM
MD
LG