Dostupni linkovi

Evropu parališu štrajkovi u 23 zemlje


Radnički sindikati u Evropi će u srijedu po prvi put održati zajedničke proteste protiv politika evropskih vlada, koje predviđaju uvođenje mjera štednje, nazvanih i politikama "stezanja kaiša".

U zemljama Pirinejskog poluostrva Španiji i Portugalu, generalni štrajk će po prvi put biti organizovan na isti dan. Štrajkovi će biti održani i u Italiji, Grčkoj, Malti i grčkom dijelu Kipra.

Generalni tajnik Konfederacije evropskih sindikata Bernadette Segol, najavila je proteste u 23 evropske zemlje, u kojima će nezadovoljni građani upozoriti vlade na poteškoće koje donose mjere štednje

Ona je ukazala na važnost zajedničkog djelovanja građana svih evropskih zemalja, gdje su politike "stezanja kaiša", kako je kazala, dovele do slabljenja ekonomije, a monetarnu uniju dovele na rub kolapsa.

Sindikati u Španiji, gdje će u srijedu zbog generalnog štrajka biti otkazan 601 avionski let, ali i prekinut autobuski i željeznički saobraćaj, pozvali su svoje članove na proteste, "prije nego zemlja dođe na nivo Grčke i Portugala, budući da je stopa nezaposlenosti u Španiji 25 posto, dok je u Austriji nezaposleno svega pet posto radno sposobnih građana".
XS
SM
MD
LG