Dostupni linkovi

Portparol: Južni tok će snabdevati 30 miliona domaćinstava



Gasovod Južni tok, kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje, imaće dovoljno gasa da obezbedi grejanje, ali i snabdevanje strujom oko 30 miliona domaćinstava u
Evropi, izjavio je danas portparol kompanije Južni tok transport Sebastijan Sas.

On je grupi od oko 70 novinara iz Evrope koji su posetili sedište Gasrpoma u Moskvi i kompersionu stanicu gasovoda Plavi tok na obali Crnog mora, kazao da je postavljanje podmorskog dela gasovoda Južni tok, na dubini od oko dva kilometra, planirano za 2013. i 2014. godinu.

Gasprom je najavio da izgradnja gasovod Južni tok koji će ruskim gasom snabdevati potrošače u Evropi, počinje 7. decembra u ruskom gradu Anapa na obali Crnog mora.

Prvi kubici gasa krenuće ka potrošačima 2015. godine, a onda će se postepeno kapacitet povećavati i 2016. godine Južnim tokom biće transportovano 15,75 milijardi kubika, a naredne godine 31,5 milijardi da bi 2019. Južnim tokom potekle planirane 63 milijarde kubika gasa, kazali su u Gaspromu.

Postavljanje gasovoda u Crnom moru vodiće kompanija Južni tok transport u kojoj ruski Gasrpom ima udeo od 50 dosto, italijanski ENI 20 odsto, a nemački Vinteršal i francuski EDF po 15 odsto.

U izgradnji gasovoda na kopnenom delu trase Gasprom je partner sa kompanijama iz zemalja kroz koje će gasovod prolaziti.

"Izgradnja gasovoda nije politička, već ekonomska odluka i svi na tom projektu očekuju profit", rekao je Sas.
XS
SM
MD
LG