Dostupni linkovi

Inzko: U BiH rastu osporavanja Dejtonskog sporazuma


Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka prema euroatlantskim integracijama, a direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla, napisao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. godine je zaustavljen, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima, stoji u izvještaju.

"U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline", smatra Inzko.

U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma.

Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, informirao je Inzko Vijeće sigurnosti UN-a.
XS
SM
MD
LG